Veelgestelde vragen

Een waardebepaling en een taxatie zijn beide methoden om de waarde van een woning te bepalen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beiden.


De makelaar voert een waardebepaling uit om een indicatie te geven van de verkoopwaarde van de woning. Dit hangt over het algemeen samen met het bepalen van de vraagprijs van een woning. Hierbij wordt onder andere gekeken naar kenmerken van de woning, locatie, maar ook meer informele en subjectieve factoren zoals populariteit van een wijk of type woning. Ook de ervaring van de makelaar speelt hierin een rol.


Een taxatie heeft als doel om een objectieve en onafhankelijke waarde te bepalen voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek. Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur en is een meer gedetailleerde en objectieve beoordeling van de waarde van de woning. De taxateur volgt specifieke methoden en regels die zijn vastgesteld door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT).

Bij Mooij Huis Makelaardij kunt je zelf het verkooppakket samenstellen. Wij zijn flexibel in de werkzaamheden die we verrichten en bieden hiermee ook de gelegenheid dat jij als verkoper zelf zaken oppakt, zoals het schrijven van de tekstpresentatie (aan de hand van een voorbeeldtekst) en zo besparen op de courtage.


Wil je liever geen gebruik maken van bijvoorbeeld 360 graden-foto’s of een woonvideo? Geen probleem! 


Dan halen we die deze uit het pakket en brengen de kosten hiervan in mindering op de courtage. Wil jij volledig uitpakken met de verkoop van jouw woning en diverse extra diensten afnemen? Ook dat is mogelijk. Zo weet je bij Mooij Huis Makelaardij zeker dat je alleen betaald voor waar je gebruik van maakt!



Nieuwsgierig wat voor pakket je bij Mooij Huis Makelaardij voor jouw woning kunt samenstellen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende waardebepaling!

Een bieden vanafprijs en een vraagprijs zijn beide termen die worden gebruikt bij de verkoop van een woning, maar ze geven verschillende informatie aan potentiële kopers.


Een bieden vanafprijs geeft aan dat de prijs waarmee deze woning in de verkoop staat eigenlijk het minimumbedrag is waar de verkoper de woning voor wil verkopen. Soms wordt een dergelijke prijs gecombineerd met een vraagprijs, waarmee duidelijk is wat de verkoper als koopsom beoogd. Indien geen vraagprijs wordt benoemd, kan het iets onduidelijker zijn wat een verkoper graag voor de woning wil hebben.


Een vraagprijs geeft in die zin meer duidelijkheid aan een potentiële koper, maar bij veel interesse bij een woning kan het nog steeds zo zijn dat er in de huidige markt wordt overboden.

Als de woning op Funda wordt geplaatst, moeten er een aantal voorbereidingen worden getroffen. Denk aan het laten maken van de woningfotografie, het inmeten van de woning en het opstellen van de plattegronden. Daarnaast wordt de verkooptekst opgesteld en is en het verzamelen van verplichte documentatie nodig zoals bijvoorbeeld een energielabel en kadastrale gegevens.


Bij Mooij Huis werken we met een klein team en kunnen daardoor snel schakelen. Uiterlijk binnen één week na het maken van de foto’s kan de woning al op Funda worden aangemeld! Uiteraard is in overleg ook een langere termijn mogelijk.

Eigenlijk is het verschil heel simpel: een aankoopmakelaar helpt jou bij de aankoop van een woning en een verkoopmakelaar staat je bij tijdens het verkoopproces van jouw woning. 


Een verkoopmakelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper tijdens het verkoopproces van de woning. De taken bestaan onder andere uit het adviseren bij de vraagprijs, de woning (indien gewenst) aanmelden op Funda, het uitvoeren van bezichtigingen, het onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van de koopovereenkomst. De verkopend makelaar heeft als doel om de woning tegen de beste voorwaarden en prijs te verkopen voor de verkoper.


Een aankoopmakelaar van Mooij Huis Makelaardij gaat samen met jou op zoek naar een geschikte woning die past bij jouw woonwensen en eisen. We gaan mee naar bezichtigingen, adviseren over de waarde en staat van de woning, helpen met het onderhandelen met de verkopende partij en zorgen natuurlijk ook dat we samen met jou al het papierwerk doornemen en hierin adviseren.


Ben jij op zoek naar een aankoop- of verkoopmakelaar of misschien wel allebei? Neem dan contact met ons op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen! 

In Nederland is de bedenktijd bij de aankoop van een woning wettelijk vastgelegd. Kopers van een woning hebben na het tekenen van het koopcontract drie dagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd begint de dag nadat de koper de koopakte volledig heeft ondertekend. 


De wettelijke bedenktijd is drie dagen. Maar eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag, dan loopt de bedenktijd tot en met de eerstvolgende werkdag. 


Indien verkoper en koper overeenkomen dat een langere bedenktijd wordt gehanteerd dan mag dit. Een kortere periode dan de wettelijke termijn van 3 dagen mag niet.

In principe zit je als koper na ondertekening van de voorlopige koopakte en na de drie dagen bedenktijd vast aan de aankoop van de woning, tenzij je ontbindende voorwaarden laten opnemen. Op basis van de ontbindende voorwaarden, de naam zegt het al, kun je nog onder de koop uit onder bepaalde voorwaarden. 


Een opgenomen ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat de koop alleen doorgaat als de aanvraag van jouw hypotheek wordt goedgekeurd. In dit geval is jouw bod geaccepteerd onder voorbehoud van financiering. Andere voorwaarden kunnen zijn dat de koop alleen doorgaat nadat de een huidige woning is verkocht binnen een bepaalde termijn of de uitkomst van een bouwkundige keuring waarbij de directe kosten die uit de keuring naar boven komen niet hoger zijn dan een vooraf overeengekomen bedrag.


Als niet aan die voorwaarden wordt voldaan binnen de afgesproken termijn, kun je de koop ontbinden zonder betaling van een boete.

De ontbindende voorwaarden zijn bedoeld om jou als koper te beschermen bij de aankoop van een woning. In de ontbindende voorwaarden staat meestal een termijn waarbinnen je een definitief akkoord dient te ontvangen op jouw hypotheekaanvraag. Als je binnen die termijn geen akkoord krijgt op je hypotheekaanvraag of als de geldverstrekker niet het gewenste bedrag wil verstrekken, kun je je op de ontbindende voorwaarde beroepen.


In de koopakte staat vaak opgenomen hoe je je op de ontbindende voorwaarden kunt beroepen. Zo moet je meestal de verkoper schriftelijk op de hoogte stellen vóór de termijn verloopt en een bewijs van een hypotheekverstrekker overhandigen dat de aanvraag niet is goedgekeurd.


Een andere mogelijkheid is het aanvragen van uitstel van financiering. Het kan voorkomen dat er om onvoorziene reden meer tijd nodig is voor het rondkomen van jouw hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld door drukte bij de hypotheekverstrekker of omdat je in een bijzondere situatie zit waarbij meer papierwerk dan gebruikelijk komt kijken. In dat geval is het mogelijk om bij de verkoper een verzoek te doen tot uitstel van financiering. 

Standaard krijg je als koper zes weken de tijd om de hypotheek voor jouw nieuwe woning rond te krijgen. Ook kun je bij het uitbrengen van een bod op een woning aangeven of jij wellicht langer of korter de tijd hiervoor nodig hebt. 


De duur van het aanvraagtraject verschilt per situatie. Het is raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met het regelen van een hypotheek zodra jouw bod is geaccepteerd. Het kan ook handig zijn om vóór het uitbrengen van een bod al contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur om een inschatting te krijgen van de benodigde tijd en om je te laten informeren over de doorlooptijden in jouw persoonlijke situatie.

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een vorm van garantie die in Nederland wordt geboden op hypotheken voor de aankoop of financiering van een woning. NHG is bedoeld om de risico's voor zowel kopers als geldverstrekkers te beperken.


Met de Nationale Hypotheek Garantie heb je een vangnet als je door bepaalde omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen of als er een restschuld overblijft na de verkoop van de woning. Omdat met het gebruik van NHG ook het risico voor de hypotheekverstrekker wordt verlaagd, bieden sommige hypotheekverstrekkers een lager rentetarief voor hypotheken met NHG. 


Om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie moet een eenmalige premie worden betaald. Deze premie bedraagt een percentage van het hypotheekbedrag. 


Goed om te weten: wanneer je gebruik wil maken van Nationale Hypotheek Garantie mag het aankoopbedrag van de woning in 2023 maximaal € 405.000 zijn. 

Een zelfbewoningsplicht wordt vastgesteld door de gemeente en houdt in dat het gedurende een bepaalde periode niet is toegestaan om de woning te verhuren en de woning door de eigenaar moet worden bewoond. Er kunnen uitzonderingen zijn waarbij de woningeigenaar niet verplicht is om dit te doen, maar ook dat kan per gemeente verschillend zijn.

Een biedingstermijn of bieden per inschrijven komt op hetzelfde neer. Geïnteresseerden krijgen dan tot een bepaalde dag en tijd de mogelijkheid om een bod uit te brengen op een woning. Hierbij is het vaak wel zo dat je een eenmalig eindbod kunt uitbrengen. 


Na het verstrijken van de biedingstermijn zal de verkoper de biedingen bekijken en kijken welk bod hij wil accepteren. In enkele gevallen is het zo dat er na de biedingstermijn nog onderhandeld kan worden over een uitgebracht bod of bijbehorende voorwaarden.

Een verkoper is nooit verplicht om een bod te accepteren, ook niet als dat het enige bod is dat op dat moment is uitgebracht of als de vraagprijs wordt geboden. Zo lang er geen bod officieel is geaccepteerd kunnen andere bezichtigingen bij de woning gewoon doorgang vinden.

Bij de verkoop en verhuur van woningen is het verplicht om over een definitief energielabel te beschikken. Het energielabel zegt iets over hoe energiezuinig de woning is en geeft inzicht in de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn voor de woning.


Het label wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen. Een energielabeldeskundige voert een inspectie uit van de woning en bepaalt aan de hand van de diverse factoren het energielabel.


Heb jij nog geen energielabel, maar heb je deze wel nodig en wil je deze aanvragen? Neem dan contact met ons op!

Hier kunnen we heel kort over zijn; Mooij Huis Makelaardij natuurlijk!